Drage_i,

v juniju se je v koprodukciji Maske, Slovenskega mladinskega gledališča in Mesta žensk začel dvoletni raziskovalni proces za gledališki projekt z delovnim naslovom Spolna vzgoja II, ki se osredotoča na seksualni užitek žensk*. 

Seksualni užitek je fizično in/ali psihično zadovoljstvo in ugodje, ki ga prinašajo skupne ali samotne erotične izkušnje, vključno z mislimi, fantazijami, sanjami, čustvi in občutki. Seksualni užitek je osnovna spolna pravica v okviru človekovih pravic. (Iz Deklaracije o seksualnem užitku**)

Medosebne odnose, naš osebni in družbeni odnos do spolnosti ter do lastnega užitka (še vedno) zaznamujejo patriarhalne strukture. Številna pričevanja o spolnem nasilju, ki jih lahko spremljamo v zadnjem času, kažejo na to, kako globoko je mizoginija (še vedno) zakoreninjena v našo družbo in kako pogosto je spolno nadlegovanje in nasilje nad ženskami. Obenem primanjkuje podpornih struktur, ki bi spolnost in užitek priznavale kot pomemben vir ugodja in zadovoljstva ter bi pri tem dajale prednost zatiranim osebam. Verjamemo, da je odkrivanje in raziskovanje lastnega užitka pomembno mesto prakticiranja seksualne avtonomije in da lahko pomembno prispeva k borbi proti spolnemu nadlegovanju in nasilju. 

V sklopu projekta Spolna vzgoja II si želimo vzpostaviti in vzdrževati tako informativno kot podporno skupnost, ki promovira seksualni užitek žensk* in vseh oseb, ki so zaradi svojega spola in spolnosti zatirane, ter raziskovanje in izražanje njihovih seksualnih želja in radovednosti (ob spoštovanju spolnih pravic drugih oseb***). Prepričane smo, da deljenje in pogovarjanje o različnih praksah uživanja in o poteh odkrivanja užitka opolnomoči tako posameznico_ka kot skupnost, zato vas vabimo, da prek anonimnega obrazca z nami delite svojo zgodbo, prigodo, spomin in želje o iskanju in spoznavanju, raziskovanju ter odkrivanju lastnega seksualnega užitka.

Zbrani anonimni zapisi bodo objavljeni na pričujočem spletnem portalu, s katerim želimo povečati vidnost tovrstnih vsebin in afirmirati pravico do užitka. 

Nekatere izmed zgodb bodo morda uporabljene tudi kot material za performativne dogodke, ki bodo nastajali v okviru projekta Spolna vzgoja II

Ker verjamemo, da na ta način lahko rahljamo mizogine in patriarhalne odnose in ker verjamemo, da imajo vse_i pravico ne zgolj preživeti, ampak živeti v vsej svoji (s)polnosti!

Če imaš kakšno vprašanje ali če bi želel_a deliti zgodbo in razkriti svojo identiteto, nam lahko pišeš na naslov: zgodbe@spolnavzgoja2.maska.si

* Z izrazom ženske razumemo ženske, trans- in interspolne osebe.

** Deklaracija o seksualnem užitku WAS: Deklaracija o seksualnem užitku WAS

*** Deklaracija o spolnih pravicah: Deklaracija o spolnih pravicah

Preberi ostale zgodbe