Spolna vzgoja II

7. in 8. oktober 2023. Za več informacij o datumih predstav in za nakup vstopnic, obiščite spletno stran Slovenskega mladinskega gledališča.


V sezoni 2022/2023 je na Novi pošti nastala serija petih predavanj-performansov Spolna vzgoja II, ki z različnih zornih kotov in skozi raznolike uprizoritvene prakse osvetljujejo pravico do seksualnega užitka kot temeljno spolno pravico v okviru človekovih pravic. Predavanja-performansi temeljijo na pogovorih z ženskami, ki so delile svoje osebne zgodbe, izkušnje in težave, ter na intervjujih s strovnjaki_njami z različnih področij.

Diagnoza obravnava vaginizem** in boleče spolne odnose, ki jih po nekaterih raziskavah izkuša celo do štirideset odstotkov žensk. Consentire razpira prostor za premislek o tem, kaj pravzaprav pomeni soglasen seks in kako so videti prakse soglasja. Zmožnost temelji na zgodbah štirih žensk s hendikepom o njihovem spolnem zorenju, odnosu do lastnega telesa, spolnosti in partnerskih odnosih. Igre se podajajo na področje nekonvencionalnih seksualnih praks, ki jih urbana govorica imenuje »kink«. V Borbi pa ustvarjalke rekonstruirajo prizadevanja za reproduktivne pravice v Jugoslaviji, ki so se spolnih pravic dotikala zgolj implicitno, a so utrla pot za to, da danes lahko sploh govorimo o pravici do seksualnega užitka.

Jeseni 2023 bodo ustvarjalke predavanja-performanse povezale in v okviru celodnevnega dogodka odigrale drugega za drugim.

***
* Z izrazom ženske razumemo ženske, trans-­ in interspolne osebe.
** Vaginizem velja za najhujšo spolno motnjo pri ženskah. Gre za krč mišic medeničnega dna, zaradi katerega je popolnoma onemogočena vaginalna penetracija, četudi si je ženska želi.

Zasedba:
Lina Akif, performerka
Sendi Bakotić, performerka
Nika Rozman, performerka
Vanda Velagić, performerka
Tea Vidmar, zvočna performerka

Ustvarjalke_ci:

Scenografija: Barbara Kapelj, Tijana Todorović, Lene Lekše
Oblikovanje likovne podobe in kostumografija: Tijana Todorović
Glasba: Tea Vidmar
Izbor glasbe: Tjaša Črnigoj, Lina Akif, Tijana Todorović, Barbara Kapelj
Strokovne sodelavke: dr. Gabrijela Simetinger, dr. Maja Vehar, Alja Lobnik
Svetovalka za jezik: Mateja Dermelj
Montaža zvočnih posnetkov in oblikovanje zvoka: Klara Otorepec, Marijan Sajovic, Jure Vlahovič, Silvo Zupančič
Oblikovanje svetlobe: Tjaša Črnigoj, Barbara Kapelj, Tijana Todorović, Lene Lekše, Manca Vukelič, Igor Remeta
Prevod: Urška Brodar, Tina Malič, Barbara Skubic
Producentka: Tina Dobnik
Vodja predstave: Demijan Pintarič

Nastopajo tudi: Tjaša Črnigoj, Barbara Kapelj, Tijana Todorović